Madridi Kalandozás Torta Ügyben – 5

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy otthonosan érezzem magam Madridban. Nagy szerepe volt ebben annak, hogy a város kellős közepén laktam, így szinte minden fontos látnivaló gyalog, rövid idő alatt elérhető volt. Pezsgett körülöttem az élet éjjel és nappal is. Rengeteg, RENGETEG! étterem vett körül, szinte képtelenség volt választani. Ezért úgy döntöttem, hogy részt veszek egy Food Tour-on, vagyis egy Étel Túrán. Nagyon szeretem ezeket az informális rendezvényeket, mert általában kis létszámú, dedikált, helyi csapat vezeti őket, amelynek a legfőbb célja, hogy a jelentkezők minden igényét kielégítsék és olyan élményekben részesítsék őket, amelyeket nagy utazási irodák nem ajánlanak. Ilyenkor tudunk eljutni az eldugott, helyiek által rendszeresen látogatott és imádott Mekkákba. Megismerkedhetünk a helyi étkezési szokásokkal, érdekes, “titkos” történetekkel, mindig kapunk tippeket arra, hogy hol érdemes egyénileg enni, inni és vásárolni is, és ami a legfontosabb, remek hangulatban tölthetjük el az estét, kiváló ételekkel traktálva.

Én a Madrid Food Tour Companyt választottam arra, hogy elvezessen oda, ahová egyénileg nem jutottam volna el. Ez a kis csapat több túrát is ajánl – lehet napközbeni és esti túrákból is szelektálni. Én az esti Tapas, Taverns and History Tour-on vettem részt. Már Torontóban is szerettem tapas éttermekbe menni, de ha Spanyolország, akkor “kötelező” kipróbálni, hogy milyen a tapas az őshazában. Valamint, miután egyedül utaztam, nem nagy valószínűsége volt, hogy belevetem magam egy bar hopping-ba, de kis-csoportosan más a helyzet. Tehát este 7:25-kor megindultam a szállodából az Opera Metró állomáshoz, ahol a csapat 7:30-kor találkozott. Említettem már, hogy milyen remekül központi és kényelmes helyen laktam?

Eldugott utcarészlet az Opera Állomásnál

Eldugott utcarészlet az Opera állomásnál

Elsőként érkeztem meg a találkozóhelyre, ahol Kelly már várt minket. Kelly Minneapolisból költözött Spanyolországba és marad is ott, köszöni szépen. Hamarosan 5 kanadaiból és 5 amerikaiból összeállt csapatunk, érdekes módon minden kanadai, velem együtt, Torontóból érkezett. Ilyen kicsi a világ. Az amerikaiak Floridából és Kaliforniából, természetesen, Hollywoodból érkeztek. A hollywoodi helyes fiúknak nagyon örültem, mert velük minden buli BULI! A legújabb, legtrendibb szavakat mindig a helyes fiúktól hallom először, szuper sztoriaik vannak és remek partnerek nem csak party közegben, de az életben is. Részemről – totally in for gay rights.

A túra során 5 tavernát látogattunk meg és többet ettünk, mint ami belénk fért. Az ivásról nem is szólva… Velem jól jártak a csapattagok, mert az italokból csak néhány korty kostolót kértem, a többi ment annak, aki először jelentkezett érte. Az első tavernában azonnal belefutottunk náhány érdekességbe, először is a  csapolt vermouth volt izgalmas. Soha ilyet még nem tapasztaltam. A vermouth a Miró márkát viselte Reusból, Katalóniából. Édes volt és vörös, csábítóan fűszeres ízbeli mellékzöngékkel. Remekül ment a VILÁG LEGELISMERTEBB sonkájához, a Jamón Ibérico de Bellota, Joselito márkához. Nem tudom, hogy mi történt velem, valószínűleg teljesen elvesztem az élvezetekben, mert már itt, az első tavernában elfelejtettem fényképezni, ezért ebben a posztban kevés képpel szolgálok és nem is mind az én munkám. Photocredit a képek alján.

Nos, mi a Jamón Ibérico de Bellota, Joselito különlegessége? Az állattartási körülmények, táplálás és a sonka pácolása. A malacok kedvükre mozoghatnak a több hektáros makkal teli erdőben, ahol naponta akár 1o kg makkot és 8 kg gombákkal tarkított füvet is megehetnek. Feldolgozáskor a hús pácolása tengeri sóval történik és a Gran Reserva esetében 36 hónapnál indul és akár 5 évig is eltarthat. Az ilyen nemes ételben még a zsírtartalom sem közönséges. Ebben a sonkában az oliva olajban és az avokádóban található Omega-9 jó-zsír van.

Joselito

Photocredit és specifikációk: Sobremesa in Spain

A vermouth és sonka mellé felszolgáltak még kétszersültet zúzott paradicsommal, hidegen sajtolt oliva olajjal hintve. Valamint enyhe függőséget okozó Campo Real olivabogyókat. Ezeket tényleg alig lehet otthagyni.

A többi tavernában is hasonlóan érdekes, izgalmasan különleges ételeket kaptunk remek borokkal és sherryvel párosítva. Ami nekem különlegesen ízlett az a citrommal maratott friss szardella,  az almabor ecettel felvert Cabrales sajt baguette szeleteken, sült padlizsán vad mézzel és a mezeien hangzó fokhagymás, petrezselymes, serpenyőben sült gomba. Itt biztosan közrejátszott valami konyhatitok, mert ilyen egyszerűen fűszerezett de ízesen elkészített gombát eddig még nem kóstoltam. Desszertként a jaéni apácazárdában, mezítlábas apácák által készített kókuszos kekszeket kaptunk, amelyek mindössze három hozzávalót tartalmaztak – nádcukrot, tojást és reszelt kókuszt. Az apácák remekeltek! Szájban azonnal olvadó, alig édes kókusz-csodákat kóstolhattunk meg amelyeket Moscatel desszert borral koronáztunk, nem egészen apáca módra.

A túra során megtekintettük Restaurante Botin-t, a világ legrégebbi éttermét. Az étterem 1725-ben nyitotta meg kapuit és azóta folyamatosan üzemel.  A szakácsok a mai napig is használják az eredeti, 18-dik századi fatüzelésű kemencét.

Restaurante Botin

Az egyik vacsorázó helyünk Casa Toni volt. Itt tudtunk először és utoljára leülni. A spanyolok szerint az ülés a gyengék gyengéje. Így este, amikor a város a másik énjét éli, a helyiek náhány falat és ital után egyik taverna pultjától a másikig vándorolnak és a legtradicionálisabb helyeken mindent állva fogyasztanak. És hamár Rómában, akkor…

Casa Toni

Casa Toni

Madrid grandiózusan gyönyörű és egyben titokzatosan tradicionális. Minden utca egy regény és minden régi étterem egy történelmi fejezet. Ha a falak és berendezésék mesélni tudnának! Madridban most is, mint régen is, az éttermek és tavernák a művészek, politikusok gyülekező helye. Soha nem lehet tudni, hogy egy kopott,  “lyuk a falban” tavernában kivel dörgöljük össze a könyökünket, miközben a sörös üvegből Fino folyik és a világ legegyszerűbb hozzávalóiból  emléket varázsolnak számunkra a helyiek.

1 hozzászólások
Megjegyzés

Email Címed SOHA NEM publikált. A kötelező adatok jelöltek *

  • István Kabódi2014-08-04 - 10:52

    Fantasztikus volt ez az útikalauz! Bizonyára maradandó emlékek! 🙂 Köszönjük, hogy megosztottad velünk! <3 ReplyCancel

Kedvenc Posztok

Kövess Facebookon!