Kabódi István

Személyen még nem volt szerencsém Kabódi Istvánnal találkozni, de az elmúlt hónapokban sokat hallottam Róla. Munkájáról, tudásáról, szerénységéről többen is kommentáltak nyilvánosan, különösen Dee Hámoriról szóló bejegyzésem után, ahol Kabódi István, Dee segítőjeként, támogatójaként került említésre.

Kabódi István

István, vagy ahogyan sokan hívják, Kabódi Tanár Úr, cukrász végzettséggel rendelkezik és mint szakoktató dolgozik a Hódmezővásárhelyi Szakközép Iskola Corvin Mátyás Tagintézményében. A nagy szaktudású mester, aki mint igazi, régi idők kisinasa kezdte cukrász pályáját, nem csak a tanműhelyben hanem torta fórumokon is határok nélkül, önzetlenül osztja meg tudását az érdeklődőkkel. Sokak szerint ismereteit csak szerénysége múlja fel. Manapság ritka, hogy valakit ennyien és minden oldaláról dícsérjenek – Kabódi István ebben is egyedülálló. Nem kétséges tehát, hogy nagy örömömre szolgált, amikor Kabódi István beleegyezett egy interjúba. Remek és inspiráló történet az Övé és remélem sokakhoz eljut majd története, életpályájának leírása.

István, hogyan indultál el a cukrász pályán, és hogyan váltál oktatóvá?

Abszolút véletlenül történt. Szerettem volna szakács, vagy cukrász lenni, de a szüleim, akik mezőgazdasági munkások voltak, ellenezték választásomat, mivel csak négyes átlagom volt az általános iskolában. Véleményük szerint az eredményem kevés volt ahhoz, hogy cukrásznak jelentkezzek. Így a nyolcadik osztály elvégzése után növénytermesztő gépésznek jelentkeztem, amely szakra fel is vettek. Nyári munkám idején az Orosházi Üveggyár konyháján kisegítőként töltöttem egy hónapot, és ez idő közben érlelődött bennem a gondolat, hogy mégsem leszek gépész, hanem kihagyok egy évet, és mégis csak a vendéglátást választom. És itt jött a véletlen!

Apám, újsághírdetésben bukkant rá egy békéscsabai cukrász hirdetésére, amely szerint a cukrász vidéki fiút bentlakással, koszttal felvenne tanulónak. Izgalmas idők következtek, de végül is sikerült elhelyezkednem, így lettem „kisinas” Békéscsabán, teli ambícióval, lelkesedéssel.

Pályám során különböző beosztásokban több helyen dolgoztam, és sikerült olyan gyakorlati tapasztalatokat felhalmoznom, aminek birtokában alkalmasnak tartottam magam arra, hogy jelenlegi iskolám felkérésének eleget téve elvállaljam ezt a nem könnyű, de nagyon szép feladatot és oktatóként dolgozzam. Persze ez nem jelentette a szeretett szakmámtól való elfordulást, mert mind a mai napig nagy örömmel készítek cukrásztermékeket.

Kik voltak hatással pályaválasztásodra és jelenlegi munkádra, mint cukrász és oktató?

Elsősorban Néhai Jánosi András cukorka és mézeskalács készítő kisiparos mesterem, illetve Néhai Kovács Mihály cukrász mester volt az, aki meghatározó szerepet töltött be a pályám illetve a személyiségem kialakításában, formálásában. Tőlük örököltem a szakma iránti alázatot, és elkötelezettséget, túl a szakma szeretetén, és megbecsülésén.

Jelenlegi, oktatói tevékenységem legfőbb mozgatórugói diákjaim sikerei, és jelenleg is aktív, sikeres és végzett volt diákjaim bizonyítása a szakmában. Nagyon büszke vagyok Bitóné Szilvi, és Hegedűs Laura gyönyörű szép munkáira és szakmai elhivatottságára. Egy kicsit ott érzem magam minden alkotásukban, és ez felemelő érzés. Nem utolsó sorban a jelenlegi diákjaim érdeklődése, és szeretete erős motivációt jelent számomra.

Esküvői Torta - Bitóné, Szilvi

Esküvői Torta – Bitóné, Szilvi

Ami a magyarországi cukrászképzést illeti, mit tudhatnánk erről meg? Van-e rákfenéje a mai cukrászképzésnek?

Szerintem a mai képzési forma sok kívánni valót hagy maga után. Nagy hiba, hogy úgynevezett gyorstalpaló tanfolyamon OKJ-s bizonyítványt lehet szerezni. A másik nagy probléma, hogy a gyakorlati munkahelyek nincsenek azon a szinten amit az előírt követelmények támasztanak egy tanulóval szemben, azaz, a munkahelyek nem képesek a tanulókat az előírásoknak megfelelően foglalkoztatni. A tanműhelyi képzés iskolai szinten, (összevont foglalkozások) leginkább a pénztelenséggel küzd. Nincs keret minőségi alapanyagok, modern eszközök, és gépek, berendezések beszerzésére. Roppant nehéz úgy tanítani, hogy a gyakorlatban nincs lehetőség a bemutatásra, gyakoroltatásra, miközben a követelményszint előírná ezeket a műveleteket.

Van-e a cukrász szakmának becsülete manapság?

Sajnos elég csekély! Felhigult a szakma, és a tömegtermelés a legtöbb helyen a minőség romlását hozta magával. A másik dolog, a most már könnyen beszerezhető rengeteg adalékanyag felhasználása a szakmában. Silány minőség, olcsóbb ár, fizetőképes kereslet hiánya, ez mind rombolja a szakma becsületét, megbecsülését. Vannak, sajnos kevesen, akik próbálkoznak a hagyományok ápolásával, népszerűsítésével valamit visszahozni a régi dicsőségből sajnos kevés sikerrel.

Mennyire lelkesek a mai cukrásztanulók a szakma iránt?

Nagy álmok és nagy remények! Ma már nyitott a világ. Az internet, a TV, rengeteg gasztronómiával, ezen belül cukrászattal kapcsolatos műsort sugároz, inspirálva a fiatalokat ezen gyönyörű szalma felé. Sajnos kirakat! Sok pályaválasztó diák amikor kikerül a szerződött munkahelyére, szembesül a valósággal, és rádöbben hogy a cukrászat sem csak habos torta! Bizony kemény fizikai munka van a háttérben, mikorra eljuthatunk a „kirakati” munkákhoz! De mindig vannak elszánt diákok, akik megértik, hogy bárhová is veti őket a sors, bizonyítani kell ahhoz, hogy elismertessék magukat és kiemelkedjenek a többiek közül. Itt van nagyon fontos szerepe az oktatónak, hogy lássa meg ezt a helyzetet és segítse, sikerélményhez juttassa ilyen tanulóit!

Mint oktató, hogyan próbálod inspirálni tanulóidat. Milyen a kapcsolatotok?

A tanulóimmal nagyon jó, és közvetlen a kapcsolatom. Igyekszem jó hangulatú, építő gyakorlatokat tartani, és minél több sikerélményhez juttatni őket. A kiemelt képességű diákjaimat akár munkaidőn túl is szívesen foglalkoztatom, segítem, hogy méltó utódokat neveljek belőlük. Közülük kerülnek ki a versenyeken induló „gyerekeim” is.

Kabódi István és Tanulói

Ennyi év és nehézkes gyakorlati lehetőségek után is vallod, hogy érdemes cukrásznak tanulni. Miért?

Mert, bár nem könnyű szakma, de csodálatosan szép. A kreativitásra, és az alkotásra határtalan lehetőségeket biztosít!

Milyen jótanácsot adsz a kezdő cukrász palántáknak?

Talán azt, hogy érezzék át a választásuk felelősségét! Ne futamodjanak meg az első kudarcok bekövetkezésénél! Mert ez egy gyönyörű szép szakma!

Nagyon sokan nem csak oktatóként, hanem mint online torta dekorációval foglalkozó fórum tagként is ismernek, ahol rendszeresen segítséget nyújtasz a rászorulóknak. Hogyan kerültél bele az online torta csoportba?

Teljesen véletlenül. Egy kedves „tortamániás” társam figyelt fel a munkáimra, és hívott meg a csoportba. A mai napig hálás vagyok érte. Még így „öreg” fejjel is rengeteget tanulok a csoport tagjaitól, és nagyon élvezem a társaságukat, tevékenységüket. Ők, (a legtöbbjük nem szakember) fantasztikusan szép alkotásokkal simogatják meg a lelkemet. Amennyire tudom, segítem a kérdezőket, szakmai tapasztalatom, és tudásom nyitva áll előttük. Úgy érzem szeretnek, és ez kölcsönös. Egy nagy család vagyunk, és jó ide tartozni!

Sok cukrászattal kapcsolatos kiállításon, versenyen részt veszel mint versenyző és mint nézelődő is. Mi a véleményed a mostani és az  elmúlt évi torta és grillázs versenyek színvonaláról? Látsz-e minőségbeli különbséget az elmúlt évek darabjaihoz képest?

Szerintem évről évre magasabb színvonalú a versenyek, kiállítások anyaga. Újabbnál újabb technikák jelennek meg a rendezvényeken. Érdekes módon, a versenyeken tapasztalható, hogy az úgynevezett hobby cukrászok alkotásai sokszor felülmúlják a szakemberek munkáit. A zsűri sokszor tényleg nehéz helyzetben van a díjak odaítélésekor. És ne feledkezzünk meg a gyermekekről! Fantasztikus, hogy milyen átéléssel készítették a kis tortácskáikat az idei K2 Tortacsata versenyen. Meglepően szép munkákat produkáltak.

No, és a grillázs! A szívem csücske! A régen giccsnek tartott termék, újra teret hódít Magyarországon, köszönhetően pár lelkes készítőnek. Itt elsőként Rimóczi Lászlót említeném, aki fáradtságot nem kímélve terjeszti a grillázs hírét és népszerűsíti a grillázskészítő mesterséget.

Manapság gyönyörű alkotások születnek egy-egy kiállításon elsősorban lelkes grillázskészítő háziasszonyok jóvoltából, akár hagyományos, akár artisztika kategóriában.

V. Grillázs Majális Munkák-Kabódi István

Grillázs

Grillázs 3Grillázs 4Grillázs 5

Grillázs 6

Grillázs Majális

Melyik versenyeredményedre vagy leginkább büszke és miért?

Talán a tavalyi, IV. és az idei V. Grillázs Majálison kapott aranyérmemre, mert kedvenc anyagomból készített versenymunkámmal méltó emléket állíthattam volt tanítómesteremnek, aki elindított a pályámon.

Aranyérem-Kabódi István

Szabó Pál-Kabódi István

Van-e kedvenc torta dekoráló illetve cukrász eszközöd, ami nélkül nem szívesen dolgoznál?

Igen, ezek a díszítő eszközeim, és a negyven éves nyújtófáim.

Mit tartasz nehéz technikának, amivel a tanulók is küszködni szoktak?

Egyenletes tésztanyújtás, felvert massza egyenletes elkenése, de ez gyakorlással rutinná válik.

Melyik az a cukrász illetve torta dekoráló eszköz, amit megvásároltál, de MINEK??

Ilyen még nem volt. Elég sok olyan eszközöm van amit magam készítettemés a mai napig is szívesen használok.

Készítesz-e otthon is süteményeket vagy csak az iskolában foglalkozol cukrászattal?

Igen, ismerősöknek szivesen készítek tortákat és olykor házhoz is megyek.

4 Emeletes Torta-Kabódi István

Melyik az az édesség, amivel mindig el lehet csábítani?

A krémes.

Melyik az a cukrász sütemény, amit a legyszívesebben készítesz még a mai napig is?

A grillázs torták a nagy szerelmem, de a hagyományos tortákat is szívesen készítem.

Kabódi István - Klasszikus Torta

Megosztanál velünk egy kedves történetet, amely grillázs készítéssel kapcsolatos?

Igen – a képen látható kislánynak nyolc éves koráig én készítettem a születésnapi tortáját, grillázsból. Édesapja mindig úgy rendelt, hogy minden évben egy lóval több szerepeljen. Legtöbbször hintók és lovak készültek, de volt, hogy trojkát, és puszta ötöst is kellett készítenem. Sajnos, csak ez a két kép jutott el hozzám, de ezeket nagy szeretettel őrzöm.

Kislany Szulinapi Lo-Kabodi Istvan

Huszar Pic1-Kabodi Istvan

Van-e álmod mint cukrász és mint oktató?

A cukrász-álmom: hogy amíg a kezemet emelni tudom, örömöm legyen a munkámban. Az oktatói-álmom, hogy azokkal a volt tanulóimmal, akikkel közös emlékeket őrzünk, együtt lehessek, és nosztalgiázva örülhessünk egymásnak!

Családod támogatta-e illetve támogatja-e munkáidat?

Igen, legnagyobb örömömre minden támogatást megkapok Drága Feleségemtől, akinek segítsége, támogatása nélkül nem tudtam volna azokat az eredményeket elérni, amikkel büszkélkedhetem.

Kabódi Istvánné-Kabódi István

Végezetül, hogy mi is hazavihessünk egy kis “Kabódiságot” van-e olyan recepted amit szívesen megosztanál az interjú olvasóival?

Természetesen! Kedvenc pogácsáim receptje:

FOSZLÓS POGÁCSA

Hozzávalók:

 • 1 kg liszt
 • 5 dkg élesztő
 • 5 dkg só
 • 40 dkg zsiradék – vaj, vagy margarin
 • 2 egész tojás
 • 5 dl tej
 • 1 teáskanál cukor
 • Kenéshez 2 db tojás.

Készítése:

A tejet a cukorral fellangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és liszttel palacsinta tészta sűrűségűre keverjük, tetejét lelisztezzük és érleljük. Az érett kovászt a többi anyaggal összegyúrjuk, jól kidolgozzuk. Kinyújtjuk, tetejét irdaljuk, kiszaggatjuk, lekenjük tojással szikkadás után újrakenjük, tetejét szóróanyaggal – reszelt sajt, szezám mag, köménymag – utókelesztjük és kb 180 fokon készre sütjük.

Megjegyzés:
Ha túrós pogit akarunk, ehhez a tésztához 25 dkg tehéntúrót hozzágyúrunk.       Ha burgonyás pogit akarunk, akkor 20 deka lisztet visszaveszünk, és 40 dkg héjában főtt áttört hideg burgonyát, és borsot gyúrunk a tésztához. Ha  tepertős pogit akarunk, a tésztát 30dkg zsírral és 20 dkg tepertő krémmel, valamint izlés szerint borsozással készítjük.

Búcsúzóul, István is és magam is jó étvágyat kívánunk!

Pogacsa-Kabodi Istvan

10 szólj hozzá!
Megjegyzés

Email Címed SOHA NEM publikált. A kötelező adatok jelöltek *

 • Ágnes Dudás2015-01-27 - 10:19

  Kedves Tanár úr ! Kivánok még sok erőt és egészséget ,kitartó munkájához!ReplyCancel

 • Laura Hegedűs2014-09-22 - 19:34

  A legjobb tanár, a legjobb cukrász! Gratulálok!
  S köszönöm a stabil alapokat! 🙂
  ReplyCancel

 • Éva Tóth2014-09-05 - 18:44

  Gratulálok István! Örömmel olvastam az életutadat ebben a gyönyörű szakmában.A csodálatos munkáid mellett egy nagyon kedves embert ismerhettem meg személyedben kedves feleségeddel együtt,mint jó szomszéd.További sok ilyen gyönyörű mesteri alkotást,hozzá jó egészséget kívánok! 🙂ReplyCancel

 • Edyt Tóth2014-09-05 - 13:10

  Isten éltesse még sokáig Tanárurat jó egészségben, dolgosan,boldogan!ReplyCancel

 • Mariann Melanie Baranyi2014-09-05 - 09:53

  A világ legjobb tanára,nagyszerű ember,és nagyszerű mester! ReplyCancel

 • Nagy Jánosné2014-09-05 - 04:51

  Kedves István gratulálunk, további sikereket, és jó egészséget, hogy még sok ilyen szép tortát tudjál készíteni! Egy csoda amit teszel!
  ReplyCancel

 • Beáta Jankovics2014-09-04 - 20:09

  Gratulálok István Kabódi!További sok sikert kívánok a munkádhoz !
  ReplyCancel

 • Tóth Terézia2014-09-04 - 20:08

  Büszke vagyok Rád MESTER!ReplyCancel

 • Mezei-Lázár Mónika2014-09-04 - 19:52

  De jó volt ezt olvasni! Nosztalgia! 🙂 <3ReplyCancel

 • István Kabódi2014-09-04 - 19:18

  Kedves Judit! Nagyon köszönöm, hogy méltónak találtál az interjú elkészítéséhez! <3
  ReplyCancel