Dee Hámori

Mint az előző blog beírásban már jeleztem, a mai bejegyzés Dee Hámoriról fog szólni. A napokban kerestem meg Dee-t és megkértem, hogy válaszoljon néhány kérdésemre, ami talán nem csak engem, de több, torta dekorálással foglalkozó olvasót is érdekelne.

Azért kértem fel Dee-t első interjúm alanyának, mert blogom indítása és Dee Cake International – Birmingham, vagyis a Birminghami Nemzetközi Torta Dekoráló Versenyen történt indulása szinte egybeesett. Ha kerestem volna sem tudtam volna érdekesebb, izgalmasabb témát találni, mint valakinek a sikerét népszerűsíteni, aki egy világszínvonalú versenyen Merit Award-ot, illetve Oklevéllel Jutalmazott Kiemelt Megemlítést kapott.

Dee egy kalocsai díszítésű tortával nevezett be erre a versenyre, ami egyben élete első hivatalos torta díszítésbeli megmérettetése is volt. A Cake International évente háromszor kerül megrendezésre, Londonban, Manchasterben és Birminghamban. A három esemény együttesen képzi a világ legnagyobb sütéssel és torta dekorálással foglalkozó show-ját, amely idén több mint 70,000 érdeklődőt vonzott. A Cake International-on celebek által előadott bemutatók és a több kategóriába sorolt versenymunkák képzik a kiállítás magját. Természetesen vásárlásra is van lehetőség az óriási számban megjelenő angol és nemzetközi kiállítók által felsorakoztatott árukészletből. Ezen a versenyen szerzett Dee oklevelet, a Novelty kategóriában, amely talán Különleges Torták kategóriájának mondható.

Íme Dee versenytortája, amely a Birminghami Nemzetközi Torta Dekoráló Versenyre készült.

Dee's Competition Cake

Ki is Dee Hámori?  Az alábbi interjú alapján remélem Ti is megirmeritek Őt, közelebbről.

Milyen néven szólíthatlak a blogban?
Dee – mindenki így hív, ugyan eredeti nevem Ági – de ezt már Anyukámon kívül senki sem használja.

Magyar származású vagy de nem Magyarországon élsz? Hol érzed otthon magad?
Azt hiszem nyugodtan mondhatom hogy Angliában vagyok otthon. Igaz mint oly sokan mások, én is nyelvtanulás miatt jöttem ki annak idején, de a kezdeti nehézségek ellenére beleszerettem a környezetembe és itt vertem gyökeret. Férjemet is itt ismertem meg, aki szintén magyar. Worcester városban, Worcestershire megyében élek férjemmel és két kis gyerekemmel. Annak ellenére, hogy a város nagyon szép hely, néha csábítanak a nagyobb városok adta lehetőségek. Viszont nagyon boldogok vagyunk itt, így biztosan nem költözünk.

Worcester

Mióta készítesz tortákat és mi inspirált első tortád elkészítésére?
Januárban lesz két éve, hogy elkezdtem komolyabban foglalkozni torta készítéssel. A lányom első születésnapi tortája során szerettem bele ebbe az elfoglaltságba. Előtte is sütöttem, de csak a magunk örömére. Ezek után jött a mindent elsöprő szerelem az első Barbie tortámmal, amin két napig dolgoztam, de megérte, mert elindította azt az utat amit ma is járok.

Dee's Barbie Cake

Vannak ideáljaid akik inspirálnak?
Imádom a torta dekorálással foglalkozó műsorokat és bármilyen témájúra vevő vagyok. Ami az ideáljaimat illeti, csak hogy néhányat említsek, szeretem a torta királyt, Buddy Valastro-t, Ashley Vicos-t, csodálom Alan Dunn munkásságát, kedvelem James Martin receptjeit, Duff Goldman kreativitását….de a lista tényleg csak egy töredékét tartalmazza azoknak, akik hatással vannak a munkámra. Az ideáljaim hihetetlen dolgokat alkotnak és jó látni, hogy sok munkával ugyan, de el lehet arra a szintre jutni, amit ők képviselnek.

Rendelésre is készítesz tortákat már – többnyire milyen jellegű tortákat rendelnek tőled?
Különböző alkalmakra kapok rendelést,  de a legtöbben születésnapi torta rendeléssel keresnek fel. Ennek körülbelül 90%-a fondanttal bevont tortarendelést jelent. Nagyon kis számban rendelnek klasszikus tortákat és azokat is többségében magyar származású klienseim kérik. Klasszikus torták alatt értem a dobos, oroszkrém, eper tortákat, például.

A burkolt torták többségét is magyar szájíznek megfelelő krémmel töltöm, ez alatt főzött puding vagy tejszín alapú krémeket értek. A fennmaradó kis százaléka a rendeléseknek vajkrémes lekváros, amit kizárólak csak angol származású klienseim kérnek. Ők mindig fondanttal bevont tortákat rendelnek, minimális díszítéssel és igénylik, hogy ne essen a torta a magasabb árkategóriába, mert a közeli Tesco-ban is tudnak tortát vásárolni, körülbelül negyed áron.

Úgy tűnik, hogy találsz különbséget a magyar és az angol származású rendelők ízlésvilága/rendelése között?
A két ízlésvilág között zongorázni lehetne a különbséget. Hiába próbálom meggyőzni az angol klienseimet, hogy egy csoki sokkal finomabb lenne, nem engednek a huszonegyből és csakis a vajkrémes tortákat rendelik, amit többnyire egy réteg lekvárral párosítanak. De olyan is előfordul, hogy csak lekvárt kérnek tölteléknek. A magyar és kelet-európai származású klienseim, vevők mindenféle finomságra. Előfordul, hogy előre megálmodott elképzelésekkel jönnek hozzám, de nagyon sokan elfogadják a tanácsaimat. A klasszikus egy-ízű tortákat gyakran feldobom valami kis csavarral. Így lehet, hogy a puncs torta egy vékony réteg csokival van párosítva, a marcipánhabos torta meggyzselével van megbolondítva, vagy éppen a Zacher tortába egy lehelletnyi likőrös ganach-t töltök, amitől extra különleges lesz az íze. Megrendelőim az ilyen jellegű tanácsaimat mindig elfogadják tőlem és még soha nem hallottam, hogy amit készítettem nem volt finom.

Van-e olyan tortával kapcsolatos emléked, amit nem szoktál reklámozni….kivétel ebben a blogban? 
Igen, van ilyen esetem. Egyszer eldátumoztam egy tortát és egy héttel későbbre ütemeztem be, mint amit kellett volna. Elvittem a gyerekeket az iskolába, komótosan mentem hazafelé, amikor láttam, hogy két lány áll a házunk előtt. Rám köszöntek és mondták, hogy jöttek a tortáért. Nem is hittem a fülemnek először! De nem volt sok időm tétlenkedni. Miután kiderítettük, hogy mi történt, rekord idő alatt kellett elkészítenem a rendelt tortát. Még szerencse, hogy “csak” egy feketeerdő tortáról volt szó!

Van-e olyan tortával kapcsolatas eseményed, amire mindig meleg szívvel gondolsz? 
Az első igazán megható tortás történetem egy ausztrál balerina kislány tortájához köthető. A kislány az English National Ballet színpadán lépett fel egy ausztrál társasággal. Nagynénje balettcipős tortát rendelt tőlem a kis balerinának, meglepetésként. Miután nagyon kezdő voltam még torta dekorálásban, egy teljes hetet töltöttem azzal, hogy a cipőcskék olyanok legyenek, mint a képzeletemben. A kislány annyira meghatódott, hogy levette a cipőcskéket a tortáról és hazavitte őket Ausztráliába. Ezt az eseményt soha nem felejtem el.

Dee's Ballet Show Cake

Megtudhatunk-e valamit legújabb sikered körülményeiről a Cake International-on? Mi volt a versenyről a tapasztalatod, benyomásod? 
Az egész show fantasztikus volt. Nagy élmény volt látni a torta-hírességek kavalkádját. Hihetetlen tortákat és hihetetlen mennyiségű eszközöket láttam.
Pénteken, amikor mentem a kis kerek tortámmal a bejárathoz, megláttam, hogy mekkora tortákkal sorakoznak az emberek, majdnem visszafordultam. Végül úgy döntöttem, hogy hamár eddig eljöttem, megmérettetem magam. Én úgy éreztem már a verseny elejétől kezdve, hogy nem vagyok eléggé felkészült egy ilyen kaliberű megmérettetésre, de szerencsére a zsűri nem így döntött. A kiemelt, oklevéllel jutalmazott eredmény, amit így elsőre elértem, nekem felért egy arannyal! Természetesen a versenyre felvezető hetem hihetetlen stresszes állapotban telt el, de végül megérte, mert látom, hogy hol kell még fejlődnöm, és az eredmény önbizalmat nyújott, mert láthattam, hogy képes vagyok kiváló eredmény elérésére.

Ez volt az első látogatásod a Cake International-ra? 
Tavaly voltam előszőr ezen a show-n, de akkor csak  nézelődni mentem, hiszen nagyon az elején voltam még a tortás karrieremnek, érdekeltek az új technikák és módszerek. Rengeteg pénzt tudtam volna elkölteni akkor is és most is! Ami kárpótolt egy kicsit és inspirált latogatásomkor, hogy találkoztam egyik kedvencemmel, Ashley Vicos-sal.

Ashley Vicos + Dee

A torta versenyre kalocsai mintás tortával jelentkezték. Miért? 
Eredetileg a “Nemzetközi” kategóriában szerettem volna versenyezni, de miután nem rendelkezem magyar lakcímmel, nem tudtam ott regisztrálni. A kalocsai mintás tortához viszont ragaszkodtam! Egyszerűen annyira szépen mutat ez a minta a tortán, hogy nem is gondoltam mást választani.

Hogyan indult a kalocsai torta-szerelem?
Akkor szerettem bele ebbe a stílusú tortába, amikor valaki bejegyezte a Facebook oldalamra Klopp Marcsi kalocsai tortáját. Azonnal megkerestem Marcsit és kifaggattam mindenről. Nagyon kedves volt és ismeretlenül is minden kérdésemre válaszolt. Kabódi Istvánt szintén nagyon sokszor zaklattam, még privát levélben is, aki szintén segített recepttel, tanáccsal, jó szóval. Nagyon jól esett a segítség, mert nem mindenki adja át a tudását ennyire önzetlenül. A Tortamánias csapat is besegített elméleti felkészülésemben. Ezekkel az alapokkal indultam neki annak, hogy gyakorlatban is megpróbálkozzam a kalocsai “torta-kihívással.” Eltökéltem már az elején, hogy igen is, nekem ez a műfaj menni fog.
Az első kalocsai tortát a család részére készítettem. Úgy emlékszem az esetre, mintha tegnap lett volna. Tejszínes kókuszos tortát készítettem alapnak, bevontam, és két szép nyári napomat kizárólag a torta dekorálásával töltöttem. Pontosan tudom, hogy nyár volt, mert mire elkészült a dekoráció, a krém megromlott!  Még szerencse, hogy a torta csak “házi-használatra” készült.

Dee's First Kalocsai Cake

A versenytortádon kívül idáig hány kalocsai mintás tortát készítettél? Volt-e közöttük olyan, amely nem a család számára készült?
Összesen négy kalocsai mintás tortát készítettem a verseny előtt. A negyedik kalocsai tortám a Londonban megrendezett kalocsai kiállításra készült, idén szeptemberben. Én ezzel a felajánlassal szponzoráltam a kiállítást, ami egy kiállítás sorozat első állomása volt. Célja az angolok megismertetése magyar néphagyományokkal, valamint a magyarok visszacsábítása a “gyökerekhez.” Ezen a kiállításon a Duna Televízió is forgatott és a műsor záróképeként az én kalocsai tortám szerepelt.

Dee in London

Mennyire törekszel a kalocsai mintás tortáidon arra, hogy hűen add vissza a hímzés mintáját, színvilágát?
Próbálok maximálisan ragaszkodni a hagyományos színvilághoz és mintázathoz, de előfordul, hogy módosítom illetve felcserélem a virágokat.

Mennyi ideig tartott a verseny tortád elkészítése? 
Csak a minta kirajzolása egy hetet vett igénybe, de ez nem teljes napos elfoglaltságot takar, elvégre anyai és háziasszonyi tehendőimet is el kellett látnom idő közben.  Naponta körülbelül 2-4 órát foglalkoztam a minta elkészítésével, így ez a fázis is eltartott egy hétig. A virágok tortán való elhelyezése, szárak készítése és a kiegészítők kialakítása körülbelül 7 órát vett igénybe. Nem tagadom, voltak pillanatok, amik próbára tettek.

Milyen alapanyagokat szoktál használni?
Nagyon szeretem a Sugarflair gél festékeket és porfestékeket, amik jól és megbízhatóan színeznek. Fondantból próbáltam olcsó és drága márkakat is. A kedvencem a Tesco márkájú fondant, ami olcsó is, nem is szakad és jól is nyújtható.

Mi a titkos fegyvered – melyik dekoráló eszközöd nélkül nem tudnál meglenni?….erre, a Facebook chat-en küldött kérdésemre az alábbi válasz jött Dee-től és az interjúba bele-bele csatlakozó férjétől: …íme…

Dee's Husband

A szükséges eszközöket már többnyire beszereztem, de igazán tényleg a férjem a legnagyobb kincs! Tud piskótát sütni, krémet készíteni és már a burkolás is egészen jól megy neki.

Mi az a dekoráló eszköz, amit megvettél, DE MINEK??!
A patchwork kiszúrók….nincs nekem ehhez türelmem, túl is szeretnék adni rajtuk!

Milyen eszközre vágysz, ami még nincs az arzenálodban?
Egy ehető nyomtató gépet nagyon szeretnék.

Mi a kedvenc tortaíz kombinációd?
Mozart torta – mandula krém, marcipán, nutella, csokis piskóta
Marcipán habos meggyes – marcipán hab, meggy zselé, csoki krém
Megbolondított Zacher torta – málna dzsemmel és csoki krémmel málna likőrrel

Mi az az édesség, amivel mindig el lehet csábítani?
Minden amiben kókusz van! Ferrero Rocher, szintén a házi változata, a kókusz krém, a kókuszos csoki…mindegy, csak tömény kókusz legyen. Ha ez mondd valamit, még a samponom is kókuszos!

Mi a kedvenc torta dekoráló technikád?
Virág készítés

Mi a torta álmod?
Egy aranyérmes torta a Cake International-on….a design még várat magára.

Végül, mit tanácsolsz azoknak, akik most indulnak vagy éppen csak gondolkodnak azon, hogy tortákat készítsenek?
A legfontosabb, amit szeretnék kihangsúlyozni, hogy fontos a gyakorlás. Nem fog semmi elsőre úgy elkészülni, mint amit megálmodunk. Fontos a technikai tudás és annak begyakorlása is. Ez időigényes folyamat, de megéri! Soha nem adjátok fel álmaitokat.

Remélem sokaknak érdekes és tanulságos volt ez az interjú Dee Hámorival. 
Aki olvasta előző blog bejegyzésemet talán emlékszik, hogy meglepit is ígértem az interjú mellé. Úgy gondoltam, hogy az interjú hosszúsága miatt talán nem bántok majd a meglepinek 1-2 nap múlva nekirugaszkodni. Addig is, Dee és magam nevében is kívánok Nektek sikeres torta dekorálást!

Amennyiben szeretnétek Dee többi munkáját is megismerni, illetve szeretnétek torta rendelést leadni, az alábbi linkek a segítségetekre lesznek: Dee Hámori és Dee’s Cake.

SZÓLJ HOZZÁ!

Hogyan?

Ha van Facebook oldalad, írd be hozzászólásodat a Facebook által készített keretbe. A HOZZÁSZÓLOK gomb megnyomásakor a rendszer kérni fogja a Facebook jelszavadat. Amint beléptél, hozzászólásod megjelenik a Facebookon és itt, a blog bejegyzés alatt is. Amennyiben nincs Facebook oldalad, a SZÓLJ HOZZÁ címke alatt írd be bejegyzésed a keretbe.

12 szólj hozzá!
Megjegyzés

Email Címed SOHA NEM publikált. A kötelező adatok jelöltek *

 • István Kabódi2014-07-29 - 14:31

  Hát ez meg hogy lehet, hogy én nem kommenteltem itt? Drága Ágica! őszinte szeretettel gratulálok a sikeredhez! Ismeretségünk óta figyelem a tevékenységedet, és szuper gyors fejlődésedet kreativitásod kibontakozását! Csodállak ezért! Mélységesen örülök, hogy a kezdeti lépéseknél a magam módján segíthettem elindulni ezen a gyönyörű úton! További sok sikert kívánok neked, és gratulálok az őszinte interjúdhoz és köszönet Judit-nak, hogy megismerhettünk téged! <3
  ReplyCancel

 • Katica Vinczéné2013-11-23 - 21:16

  Nagyon szép a torta,gratulálok,szép eredmény! 🙂 További sok sikert kívánok!
  ReplyCancel

 • Bencze Erzsébet2013-11-21 - 18:25

  Csakis azt tudom ismételni, hogy : Gratu., gratu., gratula!!! 😀 😉 ReplyCancel

 • Magdolna Laib2013-11-21 - 16:58

  Ágicám!
  Nagyon boldog vagyok és örülök a sikerednek. Büszke vagyok rád 🙂 🙂 🙂ReplyCancel

 • István Kabódi2013-11-21 - 14:08

  Kedves Ágica! Megtiszteltetésnek veszem, hogy megemlítettél a veled készült interjúban. Szívesen tettem, és a továbbiakban is önzetlenül segíteni foglak, ha felmerülne olyan probléma amiben segíteni tudok.. Nagyon tetszik az interjú, és a megfogalmazott véleményed a tortázásról, dekorációról! Azt kívánom, hogy váljon valóra az álmod. Jó érzéssel tölt el, hogy a barátomnak tudhatlak. Gratulálok a sikeredhez, és együtt örülök veled! ♥ReplyCancel

 • Szilágyiné Papp Andrea2013-11-21 - 13:10

  Gratulálok Ági!Igen anyukádon kívül nekem is csak Ági maradsz! 🙂 Nagyon ügyes vagy és büszke vagyok Rád!ReplyCancel

 • Mód Lajosné Ancsa2013-11-21 - 13:06

  Gratulálok, nagyon ügyes vagy.
  ReplyCancel

 • Szopos Annamaria2013-11-21 - 12:48

  Gratulalok Agi! Fantasztikus vagy! Le akalapokkal elotted! Tenyleg nagyon buszkek vagyunk rad! Millio pusziReplyCancel

 • Valent Alexandra2013-11-21 - 12:45

  Gratulálok Dee! Minden elismerésem.További sok sikert kívánok! 🙂ReplyCancel

 • Tímea Kádár2013-11-21 - 12:25

  Gratulálok! További szuper sikereket!!! 🙂ReplyCancel

 • Tóth Valéria2013-11-21 - 12:14

  Büszke vagyok rá,hogy “ismerhetlek” Dee! 🙂 <3ReplyCancel

 • Eva Laczko2013-11-21 - 10:29

  Nagyon ugyes vagy, olyan buszkek vagyunk rad Agi!!!ReplyCancel